سخنرانی علمی موثر را با عبور از این هفت خوان تجربه کنید

0 ۱,۲۴۱

سخنرانی و فن بیان تنها مهارتی است که فقط و فقط خود شخص می تواند در یادگیری کامل و رسیدن به اوج توانایی به خود کمک کند و  نقش دیگران در برابر تاثیر فردی انسان ها بسیار ناچیز است. سخنرانی مهارتی وابسته به شخصیت و توانایی های شما است و در عین سختی ها و چالش های سخنرانی که برای ارائه آن وجود دارد امری اجتناب ناپذیر است؛ چرا که هر انسان با هر کسب وکار و فعالیتی که دارد بالاخره روزی به سخنرانی نیاز پیدا می کند و مجبور است فن بیان خود را تقویت کند. در میان موضوعات و زمینه های کاری متنوعی که برای سخنرانی وجود دارد سخنرانی علمی از اهمیت بیش تری برخوردار است.

در یک محفل علمی به خصوص اگر مشغول ارائه یک فرضیه یا اثبات آن برای اولین بار باشید فن بیان شما تاثیر گذاری اول را شکل می دهد و  شیوه ی سخنرانی شما در نظرات صاحب نظران انعکاس می یابد.

به علاوه هر سخنرانی از دو جنبه بررسی می شود: محتوا و شیوه ی ارائه. در سخنرانی علمی شیوه ی ارائه بیش از پیش اهمیت می یابد و گاهی سرنوشت ساز است.

بدین منظور برآن شدیم تا با تکیه بر تجربیات چندین ساله و اصول آموزش سخنرانی هفت گام ارزشمند برای  ارائه سخنرانی علمی موثر را تحت عنوان هفت خوان پیچیده اما ممکن  معرفی کنیم. تا پایان این هفت خوان با ما همراه باشید.

هفت خوان سخنرانی علمی موثر و ارزشمند

این هفت خوان به ترتیب عبارتند از:

خوان اول: آمادگی پیش از سخنرانی

حتی اگر بارها و بارها تجربه ی سخنرانی داشته اید و از فن بیان خوبی برخوردار هستید باز هم در یک سخنرانی علمی اهمیت آمادگی پیش از سخنرانی مطرح می شود.

قبول کنید یا نه عدم تسلط به مطلب ساختار ذهنی مخاطب را به هم می ریزد ؛ به علاوه دیگر به آن شکلی که روی شما حساب باز شده بود معتبر نخواهید بود.

مشاهده مقاله  تاثیر سخنرانی‌ های چهره به چهره در دنیای پست مدرن

فراموش نکنید که در یک سخنرانی علمی حفظ کردن مطالب جوابگو نیست. شما باید درک درستی از مفاهیم داشته باشید تا بتوانید از پس پاسخ دادن به سوالات احتمالی حاضرین یا احیانا داوران بر آیید.

هفت خوان سخنرانی علمی موثر و ارزشمند

 

خوان دوم: مدیریت زمان توام با توجه به حاضرین

فراموش نکنید که زمان در آموزش سخنرانی حرف اول را می زند. شما به عنوان سخنران قرار نیست مدام صحبت کنید. باید بتوانید زمان را کنترل کنید. اگر از زمان مشخص بیش تر سخنرانی نمایید نه تنها حرف های بعدی شما تاثیر نخواهند داشت بلکه سخنان قبلیتان بی ارزش می شود.

توجه به حاضرین بخش دیگری از سخنرانی است. متاسفانه گاهی استرس و نگرانی ناشی از حضور در محافل علمی سبب می شود تا تمام آن چه که به عنوان آموزش سخنرانی فراگرفته اید را فراموش کنید.

  • اولا دقت داشته باشید که نگاه شما از حاضرین جدا نشود و یا به آن ها پشت نکنید.
  • ثانیا اگر از ابزار اسلاید یا ویدیو استفاده می کنید باز هم بهانه ای برای بی توجه بودن به مخاطبان وجود ندارد. شما در خوان اول به اندازه کافی نسبت به مطلب مسلط شده اید که لازم نباشد مدام به اسلاید ها خیره و نسبت به همه چیز غافل شوید!

 

خوان سوم : شناخت مخاطبان

در آموزش سخنرانی شناخت مخاطب اهمیت زیادی دارد. این که مخاطب به سخنان شما توجه داشته باشد یا نه به نوع سخنان شما بستگی دارد و استایل سخنرانی شما را شناختی که از مخاطبانتان دارید تعیین می کند. اهمیت شناخت مخاطب در سخنرانی علمی بیش تر است؛ چرا که بارعلمی مطلب برای حضار باید قابل هضم باشد . ضمنا مطالب علمی بیش از سایر موضوعات خستگی آور هستند و افراد نسبت به این مطالب زودتر واکنش نشان می دهند؛ به عبارت دیگر خسته می شوند.

بدین منظور سطح علمی کسانی که قرار است در این سخنرانی علمی شرکت کنند را بررسی کنید. دانشجو هستند یا هم سطح خود شما؟ برای مردم عادی سخن می گویید یا قرار است در حضور افرادی علم آموخته صحبت کنید؟

مشاهده مقاله  با آموزش آنلاین فن بیان از سدفاصله ها برای یادگیری عبور کنید

تمام این فاکتورها روی فن بیان شما در سخنرانی علمی تاثیرگذار هستند.

 

خوان چهارم: معین کردن اهداف خود از سخنرانی

در یک سخنرانی علمی بر خلاف سخنرانی های متداولی که روزانه انجام می شوند صمیمیت و استفاده از حس شوخ طبعی چندان جایی ندارد. باید به نحوی برخورد کنید که حضار شما و اظهاراتتان را جدی بگیرند. به همین دلیل لازم است از همان اول اهداف سخنرانی را روش کنید.

مثلا می توانید سخنرانی را این گونه شروع کنید:

“این جا هستیم تا به دنبال راهکاری برای درمان بیماری واگیردار تب برفکی در میان دام های مبتلا صحبت کنیم و با تکیه بر پیشرفت های صورت گرفته در علوم دامپزشکی اروپا راه چاره ای پیدا کنیم.”

با این جمله شنوندگان متوجه جدیت مبحث سخنرانی شما می شوند و علاقندان داوطلبانه با شما تعامل پیدا می کنند.

 

خوان پنجم: انتقال هیجان متاثر از تجربیات

در یک سخنرانی علمی هیجانی که متاثر از تجربیات باشد می تواند در حکم یک رزومه کاری برای سخنران باشد. به زبان ساده تر هیجان شما از موضوعی که به اشتراک می گذارید میزان درگیری شما با مسئله ی علمی را نشان می دهد.

سخنرانی را با یک حکایت آغاز کنید. حکایتی از آن چه که شنیده اید و دیده اید. پیرو مثال قبلی در خوان چهارم نمونه ای از پرداخت حکایت ها در  یک سخنرانی علمی می تواند به صورت زیر باشد:

“در یک ارتباط مستقیم و همه جانبه با دامداران استان تهران متوجه شده ایم که در برخی از کشتارگاه ها از دام های آلوده استفاده شده است و تعداد زیادی از مراجعین ما افرادی بوده اند که محصولات دام های مبتلا به تب برفکی را مصرف کرده اند”

مشاهده مقاله  فن بیان در برابر توهین - خود را در برابر توهین دیگران تجهیز کنید!

بعد از این که نمونه ای از گزارشات علمی عملی خود را در اختیار مخاطبان قرار دادید نوبت به انتقال احساس شخصی شما می رسد. باید حس تاسف یا خوشحالی خود را در انتقال اخبار حفظ کنید. تزریق احساسات خود را ادامه دهید تا مخاطب با شما یکی شود.

 

خوان ششم: توجه به اصل سادگی

هر دانشی که قرار است سخنرانی علمی پیرامون آن توسط شما انجام شود پیچیدگی ها و اصطلاحات خاص خود را دارد. این اصطلاحات ممکن است برای شما نام آشنا باشند اما برای برخی از مخاطبان تازگی داشته باشند. به همین دلیل توصیه می شود اثر بخشی سخنرانی را با به کاربردن اصطلاحات و عباراتی که فهم آن ها مشکل است از بین نبرید.

یکی از برندگان جایزه نوبل علم پزشکی می گوید: من روشنی مطلب را به جای تاریک و مبهم کردن مطلب حین سخنرانی ترجیح دادم.

خوان هفتم: پرداخت اصل مطلب

پرداخت اصل مطلب به خودی خود شامل  4 مرحله ی مقدمه، پرداخت مطلب، اصل مطلب و نهایتا نتیجه گیری می شود:

  • مقدمه: در مقدمه ی سخنرانی علمی فن بیان خود را با معرفی افراد دخیل در تحقیقات، مراکز همکار و سرمایه گذارها نشان می دهید. در مقدمه مختصری درباره ی بیماری ، درمان، کشف علمی یا اختراع خود نیز مطرح می شود.
  • پرداخت مطلب: پرداخت مطلب به معنای پوشش مشکل و سوالی می باشد که قرار است راه حلی برای آن مطرح کنید. این بخش را با نگرانی بیش تری بیان کنید و سعی کنید حس کنجاوی حضار را با سوالی مطرح کردن موضوع اصلی تحقیق یا مشکلتان برانگیزید.
  • اصل مطلب: تحقیقات و شرح عملیات خود را مو به مو تعریف کنید.
  • نتیجه گیری: نکات کلیدی تحقیق ، گام های آینده و برنامه ریزی هایی که انجام می دهید را اعلام کنید.

 

[تعداد: 0    میانگین: 0/5]

نظر خود را بنویسید

Your email address will not be published.