سخنوری برای موفقیت: چه طور با سخنانمان ایجاد انگیزه کنیم؟

0 ۴۳۳

اخیرا به صورت کاملا اتفاقی با یکی از دوستانم که مسئول بازاریابی و تجزیه و تحلیل بازخوردهای مردمی یک کمپانی تولید نوشیدنی بود صحبت می کردم که خیلی ذهنم را به خودش مشغول کرد. وظیفه او در این کمپانی نه حسابرسی بود و نه فعالیت در بخش تولید یا حمل و نقل کالا. او در یکی از بخش های حساس کمپانی با هدف انتقال آمار و ارقام رضایتمندی مشتریان، حقایق مرتبط با مصرف نوشیدنی ها و برقراری ارتباط موثر با آن ها فعالیت می کرد. مثلا یکی از حوزه های کاری او گفتگو با نمایندگان فروش عمده محصولات، گفتگو با آن ها درباره تجربیات مشتریان و ترغیب آن ها به خرید محصولات بود. با کمی تامل در شرایط کاری او و بسیاری از افرادی که ارتباطات بخشی از حوزه کاری آن ها را تشکیل می دهد فهمیدم که در واقع همه ما در هر لحظه از زندگیمان مشغول سخنرانی هستیم؛ سخنرانی هایی که صرفا با هدف تبادل اطلاعات صورت نمی گیرد و ایجاد انگیزه در افراد کلیدی ترین هدف آن ها است.

اگر فکر می کنید که در این گفتگوها یک سخنران می تواند نقش یک ربات را بازی کند و صرفا با از بَر کردن کلمات یک اجرا قابل قبول حیرت انگیز را به نمایش بگذارد کاملا در اشتباه هستید. برای یک سخنرانی استاندارد و برای ایجاد انگیزه باید دو مرحله مهم را پشت سر گذاشت: تصمیم گیری درباره عمل یا فعالیتی که از مخاطب انتظارش را داریم و تحریک مخاطب برای انجام آن عمل.

در ادامه خیلی جزئی تر متوجه می شوید که چه طور در روزمرگی ها و اوقاتی که مشغول سخن گفتن یا سخنوری هستیم می توانیم در افراد ایجاد انگیزه کرده و آن ها را به واکنش و تعامل وا داریم.

مشاهده مقاله  مهارت خوب گوش دادن موثر

چه طور با سخنانمان ایجاد انگیزه کنیم؟

چه طور با سخنانمان ایجاد انگیزه کنیم؟

با زبان احساس حرف بزنیم!

در طول یک هفته ای که از یک سخنرانی می گذرد شاید یک درصد یا حتی کم تر از یک درصد اطلاعاتی که شما به مخاطبانتان ارائه دادید در خاطر آن ها بماند. در صورتی که وقتی زبان احساس وارد سخنرانی می شود همه چیز فرق می کند. مثلا:

  1. معلم محبوب شما در دوره دبستان چه کسی بوده است؟ در یادآوری او از درس ها یا اطلاعاتی که توسط او به شما انتقال شده است چیزی به یاد می آورید یا خاطرات شما بیشتر به خاطر احساساتی که در حرف زدن با او رد و بدل شده تا این سن ماندگار شده اند؟
  2. صحبت های کدام سخنران تا کنون بیشترین تاثیر را روی ذهن شما داشته و از او به عنوان یک سخنران خارق العاده یاد می کنید؟ مثلا در آپریل 1951 ژنرال داگلاس مک آرتور در سخنرانی خداحافظی با کنگره گفت: سربازان دنیا هرگز نمی میرند؛ آن ها فقط برای مدتی از میان ما ناپدید می شوند. و این سخنرانی به یکی از اثرگذارترین سخنرانی های تاریخ آمریکا تبدیل شد!

چه طور با سخنانمان ایجاد انگیزه کنیم؟

مکالمه غیر کلامی در مقابل محتوا کلامی

هر پیامی که قرار است با سخنوری رد و بدل شود مهم مهارت های انگیزشی سخنران برای مخاطبان و وادار کردن آن ها به اقدام است. شاید بهترین مصداق برای اثبات تاثیرگذاری بیشتر مکالمه غیرکلامی نسبت به محتوا کلامی همان ارائه توضیحات به وسیله پاورپوینت باشد. پاور پوینت یکی از ابزارهای کلیدی است که ریشه های ترس از سخنرانی به واسطه آن تا حدودی سست شده اند اما تاثیرگذاری توسط آن روی مخاطب به همان اندازه کاهش یافته است.

یکی از دلایلی که ارائه با پاورپوینت معمولا با استقبال مواجه نمی شود تکیه کردن به اسلاید ها، پشت کردن به مخاطبان و ایجاد یک جو منفعل بین سخنران و مخاطب است. این در حالی است که یک سخنرانی بالقوه به جریان احساسات فرد سخنران نیاز دارد که روی صحنه جا به جا می شود و سپس به شنونده می رسد.

مشاهده مقاله  7 شاخصه صدا که هر سخنور موفقی باید در خود جستجو کند

چه طور با سخنانمان ایجاد انگیزه کنیم؟

ابزار های انگیزشی غیرکلامی

برخی از ابزارهایی که اتفاقا در  فن بیان مناظره هم روی آن ها تاکید می شود عبارتند از:

  • موضع گیری: موضع گیری های قوی در برابر مسائل باعث می شود مخاطبی که تا آن لحظه درعالم دیگری به سر می برده فعال شده و در صورت وجود موضع متفاوت با شما مخالفت کند
  • حرکت: جنبش روی صحنه حداقل مخاطب را وادار می کند تا روی صحنه مکان شما را دنبال کند و با سکون شما خواب آلود نشود
  • ژشت و اشارات: حرکات دست و بدن در فن مذاکره با مشتری تا فن مکالمه با رئیس برای قانع کردن اطرافیان کارآمد است
  • حالات چهره و ارتباط چشمی: با نگاهی بر اصول و فنون مناظره متوجه می شویم که تا چه حد ارتباطات چشمی می تواند روی ایجاد انگیزه در مخاطبان اثرگذار باشد
  • نزدیکی به شنوندگان: هر چه قدر که جایگاه شما به عنوان یک سخنران از مخاطب دورتر باشد و دسترسی شما به آن ها برای دقیق دیدن آن ها یا سوال و جواب کم تر باشد این اثرگذاری برای ایجاد انگیزه کم تر می شود
  • آغوش باز و ظاهر راحت: ظاهر برخی از سخنرانان ان قدر صمیمی و نزدیک است که مخاطب احساس می کند سخنران با نگاه کردن به آن ها هر لحظه به آن ها خوشامدگویی می کند
  • انرژی در صدا: یکی از عوامل مهم در صداسازی برای فن بیان برقراری تعادل بین آرامی یا بلندی صدا است؛ چیزی که انرژی صدای ما را بیشتر نمودار می کند
  • مکث ها و سکوت ها: حتی مکث در سخنرانی هم می تواند به عنوان یک وقت اضافه برای مخاطب عمل کند و برای پاسخ دادن به شما در او ایجاد انگیزه کند
مشاهده مقاله  ایجاد انگیزه در سخنرانی

چه طور با سخنانمان ایجاد انگیزه کنیم؟

دستورالعمل های انگیزشی صریح

برای ایجاد انگیزه در مخاطبان بیش از هر چیز دیگر به یک دستور العمل انگیزشی صریح نیاز داریم. فرض کنید قرار است در طول سخنرانی فرم نظر سنجی بین مخاطبان عرضه کنید و از آن ها درباره جزئیات مراسم نظرخواهی کنید. فکر می کنید اگر برگه سفید را برای نوشتن بازخوردهایشان در اختیار آن ها بگذاریم بیشتر مشارکت می کنند یا زمانی که یک فرم طبقه بندی شده اصولی را در اختیارشان قرار دهیم که جزئیات مختلف در آن صراحتا درج شده باشد؟

بخشی از این دستورالعمل ها خودتان باید در طول سخنرانی به کار ببرید. مثلا برای ایجاد انگیزه مسلما ایجاد گروه های دو نفره و درخواست از افراد برای انجام مشورت یا کارهای گروهی زودتر نتیجه می دهد تا این که هر فرد بخواهد خودش در خودش انگیزه ایجاد کند!

چه طور با سخنانمان ایجاد انگیزه کنیم؟

فراخوانی به عمل

یکی از بهترین راه ها برای القا اهداف به مخاطبان فراخوانی آن ها به عمل است. فرض کنید قرار است در یک مراسم و برای دعوت از مردم به بخشش و بخشندگی نسبت به یکدیگر سخنرانی جامعی داشته باشید. برنامه شما چیست؟ قرار است کتاب ها را زیر و رو کنید و سخنان بزرگان را درباره بخشش نقل و قول کنید؟

در مثال یاد شده و با کمی خلاقیت برای ایجاد انگیزه می توانید از حاضرین بخواهید به دلخواه یکی از افراد حاضر در جمع را انتخاب کرده و هر آن چه که بیشتر در آن مهارت و تخصص دارند را در اختیار یکدیگر قرار دهند.

[تعداد: 0    میانگین: 0/5]

نظر خود را بنویسید

Your email address will not be published.