چگونه با خشم و عصبانیت خود مقابله کنیم؟
چگونه با خشم خود مقابله کنیم؟
در بین تمام فاکتورهای شخصیت, خشم و عصبانیت نزدیکترین ارتباط را با بیماریهای قلبی و سایر امراض جسمانی و رفتاری دارد. در واقع عصبانیت بهترین پیش بینیکنندۀ بیماری و مرگ زودهنگام است. خشم تلاشی برای کنترل دیگران به منظور برآورده شدن نیازهاست. معمولا خشم از ناامیدیها و ناکامیها سر برمیآورد. به خصوص هنگامی که انتظاراتمان از طرف مقابل برآورده نمیشود.
اشخاص, یا مستقیم از طریق «ضرب و شتم» و یا غیرمستقیم از طریق نوعی رفتار تهاجمی ـ منفعلانه خشم خود را بروز میدهند. افراد تهاجمی ـ منفعل به روشهای گوناگون مثل جنگ و جدال، اخم، بیمحلّی و ناپدید شدن، درست زمانی که به آنها نیاز است، مخالفت خود را اعلام میکنند. هر دو نوع عصبانیت میتواند تاثیرات مخرّب و جدی بر روی سلامت و روابطمان داشته باشد.
6 راه برای اینکه بهتر خشممان را کنترل کنیم:
-
در ترس جاری شوید
ترس همیشه در پشت خشمگین شدن حضور دارد. ترس اغلب از یک احساس ناتوانی در کنترل دیگران حاصل میشود. مقابله با این نوع ترس تنها با این روش ممکن میشود که یاد بگیریم چگونه در آن جاری شویم. جاری شدن در ترس به این معنی است که به جای مقابله با آن، با آغوش باز ترسمان را بپذیریم. وقتی اعتراف میکنید از چه میترسید، کمکم به این توانایی دست پیدا میکنید که تنش و اضطراب را از خود دور کنید.
-
عزت نفستان را تقویت کنید
عزت نفس مثبت و سالم برای کنترل خشم، ضروری است. با تمرکز بر ویژگیهای مثبت و نه عیب و ایرادهایتان عزتنفستان را بهبود ببخشید.
-
هنگام خشم و عصبانیت «رها سازی» را تمرین کنید
با تمرین «رها سازی» با خشم و عصبانیت خداحافظی کنید. اینکه همیشه نمیتوان، و نباید کنترل همه چیز را در دست داشت، مهارتی ارزشمند است که متاسفانه جامعه به ما نمیآموزد. بهترین سپر در برابر خشم و عصبانیت توانایی «رها سازی» است. هنگامی که متوجه عصبانیت خود میشوید، پیش خود تکرار کنید:
«من میتوانم «آزاد و رها» باشم».
«من میتوانم آزاد و رها باشم و باز هم در کنترل بمانم. رهایی احساس بهتری به من میدهد و شرایط را سهولت میبخشد».
«نیازی نیست خشمگین شوم و این فرد (موقعیت) را تغییر دهم».
«من فرد خشمگینی نیستم».
به یاد داشته باشید سخنی را که از روی خشم رانده شود هرگز نمیتوان پس گرفت؛ هر گزند و آسیبی به دیگری قابل جبران نیست؛ اثر آن میتواند برای سالها باقی بماند. پس، با «رهاسازی» سود بیشتری به دست آورید.
-
آماده و حاضر باشید
هرگاه تیر خشمی به سمت خود یا دیگران پرتاب میکنید، روی کاغذ یا در ذهن خود آن را یادداشت کنید. در واقع از این اوضاع خشمآلود برای موقعیتهای آینده بهره ببرید و خود را آمادهتر سازید.
-
از « باید…»ها بپرهیزید
اگر قوانین سفت و سختی در رابطه خود با دیگران دارید و همواره تلاش میکنید آنها را به آنچه که نیستند تبدیل کنید، منتظر خشم، ناامیدی و سرخوردگی بیشتری در زندگیتان باشید. خود را از انحصار «باید…»ها رها سازید. این واژه بسیار مخرب است و به رابطهتان با دیگران صدمه میزند. در اینجا با چند «باید» سمّی که اجتناب از آنها ضروری است آشنا میشویم:
«او باید مهربانتر باشد».
«وقتی وارد جمعی میشوم، همه باید به من سلام کنند».
«وقتی وظایفی برایش تعیین میکنم، باید همه را انجام دهد».
«او باید بیشتر به والدیناش عشق بورزد و بیشتر به آنها سر بزند».
«باید به من احترام بگذارد. من جایگاه بالاتری دارم و لایقاش هستم».
-
اهداف واقعبینانه داشته باشید
معمولا قول و قرارها و آرزوها به ندرت باعث تغییر در رفتار میشوند. اگر در رسیدن به اهدافتان موفق نشوید، سرخورده و خشمگین خواهید شد. برای خود اهداف واقع بینانه تعیین کنید. حتی اگر آرام آرام و با گامهای کوچک به سمت هدف حرکت میکنید، مطمئن شوید که در حال پیشرفت هستید.
خشم داشتن مشکل نداره اما پرخاشگری مشکل سازه
سپاسگزارم