لکنت زبان در طول سخنرانی؛ از علل تا راه های درمان

6 ۷۹۱

آااا…سمان، دددریا، خا……ننه؛ این ها کلماتی هستند که یک فرد مبتلا به لکنت یا گرفتگی زبان تلفظ می کند. اگر شما هم در اطراف خود با افرادی که دچار گرفتگی زبان هستند رو به رو هستید حتما دیده اید تلاش مداوم آن ها را برای این که بتوانند یک واژه را پیوسته و واضح بیان کنند؛ اما معمولا در این تلاش ناکام می مانند. لکنت زبان نه یک بیماری بلکه یک نقص گفتاری است که شاید بسیاری از ما که اکنون قادر به صریح و فصیح صحبت کردن هستیم در کودکی با آن دست و پنجه نرم کرده ایم. اما این عارضه در همه افراد با رشد و افزایش مهارت های گفتاری برطرف نمی شود. برای برخی لکنت زبان همسفری برای تمام عمر است که زندگی شخصی و اجتماعی آن ها را تحت تاثیر خود قرار داده است. برای برخی دیگر نیز همچون زخمی کهنه است که در شرایط اضطراب، نگرانی و تشویش های روحی زبان باز می کند و شدت می یابد.

لکنت زبان عوامل مختلفی دارد و ضربه یا آسیب های خفیف به سر می تواند یکی از عوامل مهم آن باشد. شاید فکر کنید درصد کمی در جامعه به لکنت زبان دچار هستند اما بد نیست بدانید اغلب دختران و پسران پیش از سن بلوغ با این بحران رو به رو می شوند. جالب تر این که درصد ابتلا میان مردان بیش تر است و این اتفاق به صورت مستقیم روی هوش کلامی افراد تاثیر می گذارد. اگر عصبانی شده اید و لکنت یا گرفتگی زبان را احساس کرده اید احتمالا زمینه های رفتگی زبان در شما هم وجود داشته است.

آزاردهنده ترین قسمت لکنت زبان مربوط به زمانی است که می خواهیم سخنرانی کنیم. شناخت علل و راه های درمان لکنت زبان سختی سخنرانی را کم تر می کند.

علل و درمان لکنت زبان در طول سخنرانی

انجمن سخنرانی و زبان آمریکایی نشانه های مختلفی برای لکنت زبان معرفی کرده است. همین که فردی در طول صحبت کردن مدام نفس گیری کند و در حالی که دهان خود را برای ادا کلمات باز کرده است موفق نشود یک واژه را به خوبی تلفظ کند یعنی دچار گرفتگی زبان شده است. البته این نشانه ها در فردی که به سخنرانی پیوسته می پردازد گسترده تر می شود مثلا:

  • چشمک زدن مداوم در طول صحبت کردن
  • پلک زدن فراوان
  • لرزش لب ها
  • لرزش فک
مشاهده مقاله  5 رکن اساسی در ظاهر سخنران که معمولا از آن ها غافل هستیم

و…

علل و درمان لکنت زبان در طول سخنرانی

علل بروز لکنت زبان در افراد

تحقیقاتی که درباره کشف علل ابتلا به لکنت زبان صورت گرفته بسیار جزئی و بی ثمر بوده است. دلایل بروز گرفتگی زبان چیزی نیست جز عارضه های روحی یا ژنتیکی که در سنین پایین تر بدان مبتلا شده ایم. به جز آن همان طور که گفته شد ضربات فیزیکی هم می تواند گفتار فرد را با مشکل رو به رو کند.

جاده درمان لکنت زبان بن بست نیست!

هر چند که درمان های علمی با استفاده از طب سنتی یا مدرن تاثیر واحدی برای درمان گرفتگی زبان نداشته است اما ترفند های زیادی وجود دارد که لکنت زبان را به حداقل می رساند. از آن جایی که بیشتر تمرکز ما روی سخنرانی و فن بیان است در این جا به راه های درمانی لکنت و گرفتگی زبان می پردازیم.

نظارت همه جانبه بر سرعت سخنرانی

افرادی که لکنت زبان دارند و خودشان به اندازه کافی از این موضوع آگاهی دارند باید دقت زیادی روی سرعت ادا کلمات خود داشته باشند، بر هیجانات خود در طول سخنرانی غلبه کنید، از استفاده از مواد انرژی زا و مشروبات الکلی بپرهیزند و حتما حساب فشار خون خود را داشته باشند!

علل و درمان لکنت زبان در طول سخنرانی

کنترل تنفس در طول سخنرانی

آموزش کنترل تنفس در سخنرانی را حتما بخوانید؛ با استفاده از ترفندهایی که قبلا در دانشگاه زندگی معرفی کرده بودیم شیوه تنفستان را می توانید مدیریت کنید. برای اطلاعات بیشتر چارت ها و مدل های دستگاه تنفس انسان راهنمای خوبی هستند.

در حالی که برخی تنفس عمیق را توصیه می کنند برخی هم برای این که فرد بتواند از پس ادای بیان واژه های به صورت پشت سر هم برآید تنفس های کوتاه و مقطعی را پیشنهاد می دهند. به هر حال برای فردی که لکنت زبان دارد کمبود اکسیژن عاملی تشدیدکننده است.

مشاهده مقاله  مهارت خوب گوش دادن موثر

ارتباط کلامی توام با ارتباط چشمی

یکی از فنون بیان در طول سخنرانی زبان بدن یا حرکات بخش های مختلف بدن شما برای انتقال مفاهیم است. توصیه می شود در طول سخنرانی از ارتباطی چشمی که بخشی از زبان بدن را تشکیل می دهد غافل نشوید. برای پیگیری توجه دیگران و متمرکز کردن حواس خودتان مدام چشم ها را دنبال کنید تا بتوانید ارتباط کلامی خود را پیوسته و بدون لکنت ادامه دهید.

علل و درمان لکنت زبان در طول سخنرانی

حرف زدن حتی در طول بازی کردن!

اگر اهل بازی های کامپیوتری هستید یا بازی های طبیعی را در طبیعت ترجیح می دهید حتی در این مواقع هم از حرف زدن غافل نشوید. یکی از بهترین فرصت ها برای این که بدون استرس و به تنهایی بتوانید نقص های کلامی خود را مثل لکنت از بین ببرید حرف زدن در طول انجام امور دیگر حتی بازی کردن است!

زمانی که در بازی دشمن به شما حمله می کند احساسات خود را بلند فریاد بزنید. پشت فرمان اگر کسی ناگهانی رو به روی شما ظاهر می شود یا می پیچد اعتراض خود را بلند اعلام کنید. حتی در تنهایی و وقتی که رو به رو آینه هستید با خود سخن بگویید. یکی از ترفندهای مفید برای رفع لکنت زبان در طول سخنرانی از بین بردن احساس خجالت و برون گرا بودن است. لکنت چیزی است که شاید خیلی از افراد دچار نقص گفتاری را درونگرا کرده است.

علل و درمان لکنت زبان در طول سخنرانی

تمرین هجاهای طولانی

حروف صدادار هجاهای طولانی زبان فارسی هستند. البته حروف صدادار در زبان انگلیسی هم وجود دارند اما خب یک سخنران باید ابتدا زبان مادری خود را تمرین کند. برای بهبود لکنت زبان در طول سخنرانی هجاهای زیر را با خود تمرین کنید:

مشاهده مقاله  5 درسی که از متن‌های سخنرانی اوباما باید بیاموزیم

آ، آی، او،اَ،اِ

رمز کشیدن این صداها چیست؟ از آن جایی که لکنت زبان مانع ادا درست و پیوسته حروف مختلف می شود پس منطقی است تمرکز خود را روی هجا و کلماتی بگذاریم که بیش تر در آن ها ضعف داریم. به عنوان مثال بهتر است وقتی در منزل هستید کلماتی را که بلند و طولانی هستند را برای چند ثانیه بیشتر بکشید. مثلا باد که برای فردی که دچار لکنت زبان است باید در طول تمرینات باااااااد تلفظ شود.

علل و درمان لکنت زبان در طول سخنرانی

شبیه سازی مسائل پیرامون

فرض کنید سخنرانی دارای لکنت زبان هستید که هر لحظه نگران بروز گرفتگی زبان خود می باشید و در حال گفتن این جمله هستید: سال کنکور حساس ترین و آینده ساز ترین سال عمر شما است!

یکی از بهترین راه ها برای این که ریسک گرفتگی زبان را به حداقل برسانیم استفاده از فن شبیه سازی است. تجربه نشان داده است شبیه سازی آیتم های مختلف در ذهن بهتر به درک و ابراز آن کمک می کند. مثلا اگر شما قصد دارید خاطره مربوط به سفرتان را تعریف کنید بهتر است ذهنتان را به همان نقطه و همان لحظه ببرید و همزمان با تعاریفی که انجام می دهید به صورت مجازی هم فعالیت کنید.

در مثال سال کنکور تجسم انبوهی از کتاب کنکور یا جلسه کنکوری که هزاران داوطلب در آن حضور دارند بهترین راه برای کاهش لکنت زبان است. از آن جایی که افراد درگیر با لکنت زبان به علت ضعف در پردازش قدرت ذهنی گاهی در ادا کلمات دچار اشتباه می شود بنابراین با این روش می توان به هوش کلامی آن ها کمک نمود.

علل و درمان لکنت زبان در طول سخنرانی

[تعداد: 0    میانگین: 0/5]
۶ Comments
  1. سعید

    موضوع مقاله خیلی خوبه

    1. جواد غفاری

      ممنونم

  2. مینا

    قابل بازگشت هم هست؟

    1. جواد غفاری

      اگر کامل و درست درمان بشه نه

  3. ناشناس

    سپاس استاد

    1. جواد غفاری

      خواهش می کنم

نظر خود را بنویسید

Your email address will not be published.