17 تکنیک طلایی برای ارتباط موثر
17 تکنیک طلایی برای ارتباط موثر
عصر ما، عصر ارتباط است. ارتباط نقش موثری در پیشبرد اهداف ما دارد. یک ارتباط خوب و تاثیرگذار میتواند موفقیتهای فراوانی را در زمینههای خانوادگی، شغلی و اجتماعی برایمان به ارمغان آورد؛ بالعکسی یک ارتباط نادرست پیامدهای ناگواری در پی خواهد داشت. در این مقاله قصد داریم راهکارهایی را به شما معرفی کنیم تا با بهرهگیری از آنها پیام خود را بدرستی و با شفافیت هر چه تمامتر به دیگران منتقل نموده و پیام دیگران را نیز واضح و شفاف و بدون هیچ سوءبرداشتی دریافت کنید. اگر این روند بدرستی انجام گیرد، ارتباط شما ارتباطی موثر خواهد بود که شما را به نتایج دلخواهتان رسانده و از سوءتفاهمهای بسیاری جلوگیری خواهد کرد.
ارتباط چیست و چه عناصری دارد؟
ارتباط فرآیند انتقال پیام از جانب یک فرستنده به سوی گیرنده است.
هر ارتباطی چهار عنصر اصلی دارد:
الف) فرستنده یا منبع پیام
فرستنده شروعکننده ارتباط است. کسی است که اطلاعاتی دارد و میخواهد این اطلاعات را به یک یا چند نفر منتقل نماید.
ب) گیرنده یا دریافت کننده پیام
کسی است که پیام را با حواس خود دریافت میکند.
ج) پیام
اطلاعاتی است که فرستنده پیام، قصد انتقال دادن آنها را به گیرنده پیام دارد.
د) وسیله انتقال پیام
کانالی است که ارتباط بین فرستنده و گیرنده پیام از طریق آن صورت میگیرد. (مثل زبان اشاره در بین کر و لالها)
هر یک از عناصر فوق سهم بسزایی در ایجاد یک ارتباط موثر و کارآمد دارد.
تکنیکهای برای بالا بردن مهارتهای ارتباطی:
-
سخنگوی خوب و ماهری باشید
انتقال پیام اغلب فرایندی برگشتناپذیر است. اگر نتوانید محتوی پیام را بدرستی به گیرنده برسانید ارتباط شما موثر نبوده و منجر به برداشتهای غلط از جانب دیگران خواهد شد.
-
کوتاه و شفاف سخن بگویید
خواسته خود را واضح و دقیق بیان کنید تا مخاطب بتواند بر روی موضوع اصلی متمرکز شود.
مثال: جملههای ” تو به من محبت نمیکنی. تو مرا دوست نداری.” جملاتی کلی هستند. چون گوینده خواسته خود را واضح بیان نکرده است. ولی جمله “من دوست دارم تو آخر هفته برایم گل بخری” واضح و شفاف هست و گیرنده پیام هم آن را صریح دریافت میکند.
-
تمرکز بر زمان حال
به جای پیش کشیدن و مطرح کردن موضوعات گذشته، بر حال و موقعیت کنونی تمرکز کنید.
مثال: مادری که قصد دارد اشتباهی را که فرزندش مرتکب شده به او گوشزد نماید، بایستی فقط اشتباهی را که در آن روز مرتکب شده است مطرح کند و از گفتن جملاتی مانند “این کار همیشگی شماست، شما همیشه از این کارها میکنید و… ” خودداری کند.
-
از ضمیر اول شخص استفاده کنید
به جای گزارههای حاوی ” تو” از گزارههای حاوی ” من” استفاده کنید.
مثال: بجای گفتن ” تو ناراحتم میکنی.” بگویید “من از این کار تو ناراحت میشوم”
-
انتقاد سازنده
اگر قصد انتقاد دارید و میخواهید ایراد و اشتباه افراد را متذکر شوید، بلافاصله سراغ ایراد و ارایه پیشنهاد نروید. ابتدا از نقاط قوت و قابلیتهای خوب سخن بگویید و سپس به ذکر ایرادات و توصیه ها بپردازید. در پایان دوباره با تعریف و تمجید مطلب را جمعبندی کنید.
مثال: مقالهای که نوشتهاید، خوب و عالی است؛ ولی مقدمه آن طولانی شده و در ضمن تیترهای مناسبی هم در متن مقالهتان گنجانده نشده است. با برطرف کردن اشکالات فوق مقاله بسیار خوبی خواهد شد، چرا که شما خوب و دلنشین مینویسید.
-
شنونده فعالی باشید
خیلی از افراد تصور میکنند برای برقراری یک ارتباط موثر، داشتن مهارت در سخنوری کافی است؛ در صورتی که اگر در حین صحبت افراد، شنونده خوبی نباشید در ارتباط برقرار کردن با دیگران چندان موفق نخواهید بود.
-
توجه به مخاطب
هنگام صحبت کردن دیگران از انجام کاری که نشاندهنده بیاعتنایی شما باشد (مانند چک کردن گوشی موبایل) بپرهیزید.
-
بازخورد دهید
هر چند وقت یکبار، پرسشی را در مورد موضوع گفتگو مطرح کنید. بدین ترتیب نشان میدهید که با دقت به سخنانشان گوش میدهید.
با گفتن جملاتی از قبیل ” من این طور متوجه شدم که…، من چنین برداشت کردم که…” این حس را در فرد مقابلتان ایجاد میکنید که گفتههای او را درک میکنید.
-
ارتباط غیرکلامی
تماس چشمی معقولی داشته باشید و با حرکت دادن سر و حالات چهره نشان دهید که مشتاقانه به سخنانشان گوش میدهید. حواستان به زبان بدنتان باشد و نسبت بدان آگاه باشید. ارتباط غیرکلامی نقش مهمی در انتقال احساسات و عواطف به فرد مقابل دارد. بگونهای برخورد نکنید که زبانتان یک حرف بزند و بدنتان حرفی دیگر. بدانید که گیرنده پیام سرنخهایی را که زبان بدنتان به او میدهد، بیشتر باور میکند تا حرفهایی را که شما بر زبان میآورید.
-
از ذهنخوانی و قضاوت بپرهیزید.
اگر حواستان بجای اینکه متوجه گفتههای فرد باشد، مشغول حدس زدن ناگفتههای او شود، منجر به برداشتهای غلط و نادرستی شده و ارتباط خراب خواهد شد.
-
مهارت خودآگاهی را در خود تقویت کنید
با شناخت صحیح و مناسب عواطف و احساسات خود میتوانید در موقعیت های مختلف بخوبی آنها را مدیریت کرده و از سوءتفاهمها و تعارضهای بعدی بکاهید.
-
مدیریت هیجانات
هنگامی که هیجانزده هستید و یا اضطراب دارید، ابتدا اندکی صبر نمایید. هیجان خود را بپذیرید. و پس از کنار آمدن با آن و آرام شدن گفتگو را آغاز کنید.
-
مطالعه کنید
لغات گفته شده و کلمات نوشته شده بیانگر احساسات و عواطف شما هستند. با افزایش دامنه لغات و اطلاعات، شما بهتر و صحیحتر میتوانید عواطف و احساسات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.
-
محتوی پیام
به این مساله توجه کنید که هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد. عدم رعایت مورد فوق میتواند منجر به پیامدهای مخربی در ارتباط با دیگران گردد.
-
توجه به علایق مخاطب
چیزهایی را که فکر میکنید دیگران تمایلی به شنیدن آن ندارند، نگویید.
-
توجه به موقعیتها
چیزهایی را که فکر می کنید مناسب موقعیتی که در آن هستید نمیباشد، نگویید.
پیامی را که میخواهید انتقال دهید متناسب با گیرنده پیام باشد و با سطح اطلاعات او همخوانی داشته باشد. با هر کسی به زبان خودش صحبت کنید.
انتقال پیام به صورت موثر و کارآمد هدفی است که ما از ایجاد و برقراری یک ارتباط داریم. توانایی برقراری ارتباط موثر با دیگران یکی از ویژگیهای افراد موفق میباشد. شما نیز پس از اجرای تکنیکها و راهکارهای فوق یقینا در ارتباط با دیگران بهتر و موفقتر عمل کرده، نتایج بهتری را کسب نموده و قادر خواهید بود سوءتفاهمها و سرخوردگیهای ناشی از ارتباطات غلط را به حداقل برسانید.
دو تا پیشنهاد هم من دارم. ۱.چیزهایی را که فکر می کنید دیگران نمی خوان بشنون، نگید و چیزهایی را که نمی خواهید پشت سرتان بگن، نگید.
۲. ایده و نظر خودت را خیلی واضح و روشن بیان کن و برای گفتن نظر و نتیجه گیری خیلی طفره نرو.