برای سخنرانی کردن منتظر افزایش اعتماد به نفس خود نباشید!
در گفتگو با سخنرانان با تجربه و کهنهکار متوجه حقایقی میشویم که شاید بیان آنها بعد از گذشت سالها از فعالیت حرفهای برای خود آنها هم خندهدار و خاص باشد. مثلا یکی از سخنرانان که اتفاقا شهرت زیادی در حوزه فعالیت خود داشت درباره میزان مشارکت خودش در گفتگو و سخنرانیهایی که قبلا شرکت میکرد به نکته خاصی اشاره میکرد. به این صورت که هر وقت در جلسه یا همایشی که افراد مختلفی در آن سخنرانی میکردند حضور داشت معمولا سوالات زیادی ذهنش را درگیر میکرده است؛ اما به محض آن که برای پرسیدن سوالاتش اراده میکرد ضربان قبلش بالا میرفت، نفسهایش به شماره میافتاد و در نهایت از این که سوالش را بپرسد یا در یک گفتگو به اظهار نظر بپردازد پشیمان میشد و به خود میگفت: دفعه بعدی با اعتماد به نفس بیشتری حاضر میشوم و سوالاتم را میپرسم! شما هم مثل این سخنران در ابتدای فعالیت کاریتان منتظر افزایش اعتماد به نفس و آن نیروی شگرفی هستید که انگار قرار است به یک باره ظهور و معجزه کند؟!
خیلی از اوقات ما توانایی و علم گفتگو را داریم. خیلی از اوقات انگیزه ما به واسطه همین دانشی که به دست آوردهایم بالا و بالاتر میرود و به جایی میرسد که تصمیم میگیریم در سخنرانیها، گفتمانها، همایش و کنفرانسها حضوری متفاوت داشته باشیم. اما همین عامل کمبود اعتماد به نفس باعث میشود کنار بکشید مبادا به مشکل فراموشی جملات در سخنرانی دچار شوید، مبادا بعد از سخنرانی سوالاتی از شما بپرسند که ندانید و هزار و یک مبادایی که هرگز به درد روز مبادا یعنی چالشبرانگیزترین لحظات سخنرانی حرفهای نمیخورند!
ما در دانشگاه زندگی رویکرد متفاوتی نسبت به کسب یا افزایش اعتماد به نفس افراد برای حضور در مجامع مختلف داریم. همراه ما باشید تا ببینید چه طور بعد از مطالعه آموزش امروز رویکرد شما نیز از این رو به آن رو میشود!
برای سخنرانی کردن منتظر افزایش اعتماد به نفس خود نباشید!
سخنرانی کردن به جز اعتماد به نفس به مواد و ابزار مهمتری نیاز دارد. پس خودتان را معطل اعتماد به نفس نکنید چون این مسیر پارادکسهای بسیاری دارد!
اعتماد به نفس و تناقضهای بیشمارش!
اغلب ما نیاز داریم توانایی کافی را کسب نماییم تا اعتماد به نفس پیدا کنیم. البته این امری طبیعی است چون باعث احساس امنیت ما میشود. اما در این بین تناقضهای زیادی وجود دارد!
تناقض از آن جایی منشا میگیرد که اعتماد به نفس در واقع باور ما برای انجام یک کار است و به دست آوردن این باور تا زمانی که ما کاری را انجام دهیم تقریبا دشوار است. این در حالی است که اعتماد به نفس مقدم بر یک فعالیت خاص نیست؛ بلکه فعالیت ما با اعتماد به نفس دنبال میشود و پیش میرود! بنابراین اگر اکنون منتظر افزایش به نفس خود برای انجام یک فعالیت خاص خصوصا سخنرانی هستید بدانید که این فرآیند زمانی بسیار طولانی خواهد بود!
ضمنا توجه داشته باشید که پیش از به دست آوردن اعتماد به نفس، شما به شجاعت و رشادت بالایی نیاز دارید!
برای افزایش اعتماد به نفستان شجاع باشید!
وقتی که در حال فکر کردن به یک سخنرانی هستید و خودتان را روی صحنه، درست آن بالا، میبینید که در حال سخنرانی و مشارکت در پرسش و پاسخ بعد از سخنرانی با مخاطبان هستید و بلافاصله بعد از آن تصمیم میگیرید تا اعتماد به نفس کافی پیدا نکردید این کار را انجام ندهید، تنها چیزی که این لحظه بر شما غالب شده است ترس است!
ترس یک سیگنال قوی میباشد که از گذشته به عنوان یک عامل دفاعی در برابر تهدیدات زندگی ما را محافظت کرده است. بنابراین با وجود تمام این اوصاف ما باز هم یک تعریف سیاه و سفید از ترس در سخنرانی و هر موقعیت مشابه دیگری در زندگی داریم. بنابراین باید پیش از عقبنشینی به خاطر این ترس، راههای غلبه بر ترس از سخنرانی را یاد گرفته باشیم و شجاعت کافی را کسب کرده باشیم.
چه طور و چه زمانی بر ترس از سخنرانی خود غلبه کنیم؟
تمرینهای خاصی برای غلبه بر این ترس وجود دارد. اگر از میان همکاران یا دوستانتان افراد دیگری هم وجود دارند که این ترس را برای سخنرانی در خود احساس میکنند و معمولا بابت کمبود اعتماد به نفس از شرکت در جلسات نگران هستند میتوانید یک گردهمایی ساده را برای حل این مشکل تشکیل دهید. و مطابق با گامهای زیر پیش بروید:
- ابتدا موضوع خاص و جدی را برای گفتگو تعیین کنید
- از حباب امن خود خارج شوید و به گفتگو و تعامل نظر بپردازید
- درست زمانی که ضربان قلبتان بالا رفت و احساس برافروختگی کردید یعنی ترس بر شما غلبه کرده است. همین حالا سیگنال ترس را شناسایی کرده و به سخنرانی بپردازید
- با خروج از موقعیت امنی که برای خودتان با ترس از سخنرانی ایجاد کرده بودید رشد فردی شروع میشود. شما اکنون شجاعت کافی را برای افزایش اعتماد به نفس خود پیدا کردهاید.
چه طور شجاعت و جسارت بیشتری برای سخنرانی داشته باشیم؟
شجاعت و جسارت در واقع عکسالعمل فردی ما در رویارویی با ترس است. به جسارت و اعتماد به نفس به چشم ماهیچههای بدنتان نگاه کنید. مادامی که شما ورزش کنید ماهیچهها قویتر میشوند. بنابراین هر چه قدر که همت شما برای غلبه بر این ترس به صورت تدریجی بیشتر باشد بهتر میتوانید برای سخنرانی جسور باشید.
برای افزایش اعتماد به نفس با تمرینات سبک شروع کنید. مثلا اگر ترس زیادی در برای سخنرانی دارید گفتگوی اولیه خود را با صحبت کردن با افرادی که کنار شما نشستهاند و یا هر فرد مرتبط دیگری شروع کنید. اگر احساس نگرانی شدیدی دارید میتوانید با منشی جلسه یا مجری گفتگو داشته باشید و مواردی مثل زمان دقیق سخنرانی که در اختیارتان قرار دارد و موضوعات جانبی را پرس و جو کنید.