4 کلید مدیریت افراد اخلالگر و چالشطلب در سخنرانی
نمیدانیم دقیقا چه قدر تلخی و شیرینیهای سخنرانی را تجربه کردهاید و چه قدر در این مسیر آبدیده شدهاید اما به هر صورت قطعا مطلع هستید که گردهمایی و هر مجمعی که افراد مختلف با افکار، اهداف و سلایق مختلف در آن حضور دارند کاندید ایجاد تناقضات، اختلافات، ناسازگاری و چالش میباشد. سخنرانی هم از این موضوع مستثنی نیست و صحنه رویارویی چندین و چند سلیقه و فکر مختلف است که هر یک با مقصود خاصی در این جلسه شرکت کردهاند. قطعا تنوع فکری باعث میشود که گروههای مختلفی در این جمع حضور داشته باشند و یکی از گروههای پررنگ و قابل توجهی که تمرکز و حوصله بیشتری از سخنران میطلبد گروه افرادی است که به اصطلاحا ساز مخالف میزنند و از همان اول سر ناسازگاری دارند! افرادی که کاملا غیرقابل پیشبینی هستند و هر لحظه ممکن است شاهد عکسالعملهایی از آنها باشیم که سبب اختلال در سخنرانی میشود. به همین سبب است که در مبحث دیگری از فنون بیان و سخنوری به مدیریت افراد اخلالگر و چالشطلب در سخنرانی میپردازیم. مبحثی که خیلی کمتر بدان توجه میشود.
قبلا در دانشگاه زندگی راهکارهایی برای مدیریت بازخورد و نظرات سخنرانی که دلتان را به درد میآورند را به بحث نشستیم. اما امروز صحبت درباره آن دسته از افرادی است که تنها باعث آزردگی شما نمیشوند؛ بلکه قصد دارند کل جلسه سخنرانی را مختل کنند و شاید هم با اهداف دیگری اعتبار و جایگاه فعلی شما را خدشهدار کنند.
افراد اخلالگر و چالشطلب معمولا مشخصات ثابتی در سخنرانی ندارند. همین که فردی مدام مابین سخنان شما وقفه ایجاد کند و حرفهایتان را قطع کند، بحثهای جانبی را به درازا بکشاند و سعی کند حاشیه بحث را قویتر از بدنه اصلی بحث کند و در صورتی که قانع نشود برخوردی توهینآمیز نشان دهد کافی است تا آن را اخلالگر یا چالشطلب بخوانیم.
حضور چنین افرادی در سخنرانیها اصلا دور از انتظار نیست. البته نگران نباشید. دانشگاه زندگی همچنان مثل گذشته با ردیابی جزئیترین پارامترهای سخنرانی سعی دارد راهگشای مشکلات پیش روی سخنرانان باشد. با مرور 6 کلید مدیریت افراد اخلالگر و چالشطلب در سخنرانی همراه ما باشید.
4 کلید مدیریت افراد اخلالگر و چالشطلب در سخنرانی
اخلالگر از دید شما چه کسی است؟ تجربه رویارویی با این افراد را داشتهاید؟ بگذارید بدون هیچ مقدمهای به سراغ این 6 کلید برویم:
در مدیریت اخلالگران، عواطف خود را مدیریت کنید
شاید انتظارش را نداشتید اما اولین قدم یا پیشنیاز مدیریت بحران در سخنرانی برای مدیریت این افراد در طول سخنرانی کرامت و بزرگواری شما است! چرا که حتی اگر جسارت این کار را داشته باشید که دستور دهید افراد اخلالگر را از جلسات خارج کنید ممکن است با بازخوردهای منفی سایر مخاطبان رو به رو شوید. بنابراین اولین پیشنیاز مدیریت افکارتان است. اصلا برخی از این افکار هستند که آغازکننده چالش میشوند. مثلا اگر فکر میکنید اگر فردی بیش از 3 ثانیه صحبت کند یا مدام به تناقض به شما برمیخیزد باید شیوه تفکر خود را نسبت به همین فرد تعدیل کنید.
در حالی که مشغول مطالعه این مطلب با گوشی یا کامپیوتر هستید احتمالا انکار کردن چنین رفتارهایی ساده و شیرین به نظر برسد اما وقتی که در حال سخنرانی هستید ذهنتان با دیدن این واکنشها یک دستور قاطع دارد: دشمن است و باید از میان برداشته شود!
برای مدیریت افراد اخلالگر و چالشطلب از طریق افکارتان لازم است یک باور عمیق و اساسی داشته باشید تا بتوانید عکسالعملهایتان را ملایمتر و منطقیتر کنید.
بگذارید فرد مخالف با شما راحت ابراز عقیده کند
شاید در وهله اول دیدن چنین افرادی که به صورت طولانی بحث میکنند و متوقف نمیشوند از هر نظر ناراحتکننده باشد؛ خصوصا وقتی که کسالت و خستگی افراد دیگر در سخنرانی را میبینید. اما بهترین راه برای متوقف کردن این افراد این است که بگذارید حرف بزنند و تا جایی که میتوانند ساز مخالف بزنند؛ واگرنه خیلی از اوقات شما با منطق و آرامش نمیتوانید مانع از ادامه مسیری که این افراد پیش گرفتهاند شوید.
تجربه نشان داده است که فقط اگر کمی زمان بیشتری در اختیار این افراد باشد کافی است تا خودشان از میدان مسابقات کنارهگیری کنند!
پیش از پاسخ دادن، به صورت بازتابی به مخالفان گوش دهید
افراد اخلالگر و چالشطلب معمولا به دنبال واکنش هستند و میخواهند شما را محک بزنند. بنابراین اولویت آن است که طوری واکنش نشان دهید که بدانند شما آنها را درک کردهاید. افراد چالشطلب و اخلالگر افرادی فراموشکار و بیتوجه هستند و ممکن است این توجه شما را نادیده بگیرند. بنابراین برای پیشگیری از ادامه این بحران سعی کنید کامل و عادلانه شنونده سخنان آنها باشید.
همیشه پاسخگوی افراد اخلالگر باشید
شاید بدترین اشتباه در مدیریت افراد اخلالگر و چالشطلب نادیده گرفتن سخنان آنها و بیجواب گذاشتن رفتاری است که از آنها سر میزند. البته منظور از پاسخگویی مقابله به مثل نیست؛ بلکه باید در پاسخ به این افراد، عقیده شخصیتان را بعد از تفکر کامل خطاب به کل جمعیت و نه شخص اخلالگر بیان کنید.
در پاسخ دادن به این افراد، جوابهای طولانی و راضیکننده داشته باشید و اگرنه هر لحظه که مکث کنید و یک لحظه که نگاهتان با آنها گره بخورد احتمالا فکر میکنند که باید نظر موافق یا مخالفشان را همان جا اعلام کنند!