اهمیت و تکنیکهای برنامه ریزی در زندگی
دنیای امروز ما کلافِ سردرگمی از تمام عوامل شناخته و ناشناخته است که به نحوی حواس ما را از موضوعات موردنظرمان پرت میکنند. همین موبایلی که در طول روز ممکن است چندین و چند بار زنگ بخورد، خبرهایی که به شکلهای مختلف میشنویم، کارهایی که از سوی افراد مختلف به هر شکلی به ما سپرده میشوند و موانعی که خیلی ناگهانی بر سر ما ظاهر میشوند کافی هستند تا رشتههای این کلاف، بسیار پیچیدهتر و برهم تنیده شوند. در نهایت هم بدون این که متوجه گذر زمان شده باشیم روزمان شب میشود و تقریبا بسیاری از کارهایی که باید انجام میشدند ناتمام میمانند؛ در حالی که تقریبا همهی ما از دوران کودکی اهداف زیادی در زندگی ترسیم میکنیم و هر لحظه شوق رسیدن به آنها و محقق شدنشان به ما ناخونک میزند! پس برای جلوگیری از این سردرگمی باید برنامه ریزی را یاد بگیرید.
به دلیل همین پیچیدگیهایی که زندگی در عصر جدید به همراه داشته است همهی ما به مهارتی تحت عنوان مهارت برنامهریزی نیاز داریم تا مطمئن شویم دستکم 70 درصد اهداف ما در زندگی عملی شدهاند. برنامهریزی چیزی نیست جز برآورد نیازهای روزمرهی ما و تلاش برای تعین منابع موردنیاز به قصد برآورده کردن آن نیازها. پس چه بهتر که قبل از مواجه شدن با هر نیاز قبلاٌ بهخوبی برای برطرف کردن آن برنامهریزی کرده باشیم.
برنامه ریزی در زندگی
ایدهها پا به پای برنامه ریزی در زندگی عملی میشوند!
ایدهپردازی یا طرحریزی و برنامه ریزی دو رکن اساسی هستند که همچون دو برادر دست به دست یکدیگر در مسیر رسیدن به اهداف ما حرکت میکنند. ایدهپردازی یا طرحریزی اهداف در قالب نقشهی مسیر به ما کمک میکنند تا دقیقا بدانیم از کسب وکار یا فعالیتهای روزمرهی خود چه میخواهیم. در ادامهی این برنامهریزی است که به ما کمک میکند هر یک از فعالیتها را با چه ترتیب، کیفیت و کمیتی انجام دهیم تا رسیدن به این اهداف محقق گردد. بنابراین، همهی ما به برنامهریزی نیاز داریم چون:
هدف بدون برنامه ریزی رؤیایی بیش نیست!
ساده است که بخواهیم درآمد دوبرابر نسبت به گذشته داشته باشیم و یا جایگاه شغلی بهتری کسب کنیم؛ اما با حلوا حلوا کردن دهان شیرین نمیشود! برای رسیدن به هر هدف یک برنامهنویسی منظم و قطعی لازم است. برنامهای که نیازهای ما را در برگیرد و پاسخ مناسبی برای رفع آنها دربر داشته باشد. این هنر ما در زندگی است که چه طور برنامه ریزی را مطابق با اهدافمان انجام دهیم.
برنامه ریزی یعنی کاهش هزینهها
برنامه ریزی یعنی مدیریت کارها متناسب با بودجهای که در اختیار شما قرار دارد. مطمئمناً بودجه و منابع مالی برای پیشبرد کارها بینهایت نیست و باید با استفاده از یک بودجهی محدود کار را به سرانجام برسانیم. مثلا در جذب نیروی کار برای انجام یک پروژه، بهعنوان کارفرما حتما باید از قبل دستمزدها را با توجه به بودجهای که در اختیار دارید تعیین کنید؛ وگرنه ممکن است حتی در آینده بابت عدم برنامهریزی صحیح متضرر شوید!
برنامه ریزی یعنی آمادهباش برای مقابله با مشکلات
برنامه ریزی شما را ملزم میکند تا چالشها و مشکلاتی را که در مسیر وجود دارد از قبل ارزیابی کنید. هر کاری چالشهای خاص خود را دارد و اگر قرار باشد بیگدار به آب بزنید چیزی جز شکست عایدتان نمیشود. برنامهریزی در حکم آمادهباش افراد برای مقابله با مشکلات احتمالی است.
برنامه ریزی شفافیت میآورد
برنامه ریزی قطعی یعنی همهی افراد، کارکنان و تیمی که در ارتباط با آن هستید موظف هستند مطابق با فاکتورهای مشخصشده فعالیت کنند و در این مسیر کاملا قانونمند باشند. از این رو همه در یک شرایط ثابت قرار میگیرند و همه چیز شفاف میشود.
پیشرفت ثمرهی برنامه ریزی دقیق است!
کمترین نتیجهای که برنامه ریزی مناسب و اصولی میتواند به دنبال داشته باشد پیشرفت و پیشبرد یک پروژه است. با این رویکرد افراد به خوبی میتوانند خواستههای یک مجموعه را برآورده کنند چون همهچیز شفاف است.
برنامه ریزی روزانه به شما کمک میکند با بهرهوری بالاتری کار کنید
بر اساس یک تجربهی شخصی وقتی در ابتدای روز کارها را لیست میکنید و تصمیم میگیرید که امروز این کارها را انجام دهید گویی یک نفر تمام روز مراقب شما است که کارها تا پایان روز انجام شوند و اگر انجام نشوند روحتان خجالتزده میشود! یک بار هم که شده این را با یک کاغذ باطله در ابتدای صحبت امتحان کنید و کارهایتان را روی آن بنویسید و نتیجه را خودتان ببینید. برنامهریزی روزانهی به شما کمک میکند هر روز، خودتان را ارزیابی کنید. چه چیزی از این بهتر؟
فرار از برنامه ریزی روزانه به سادگی ممکن نیست
بر اساس قانون شب امتحان که همه ما به آن دچار هستیم، ما همیشه کارهایمان را در آخرین فرصت انجام میدهیم و همیشه عبارت “حالا که وقت هست” را تکرار میکنیم. اما اگر ابتدای هر روز برای انجام کارهایمان در همان روز برنامه ریزی کنیم به عبارتی خود را در دقیقه نود قرار دادهایم و اگر بدانیم در پایان روز نیز قرار است برنامه ریزی روزانه خود را دوباره کنترل کنیم تحقق برنامههای روزانه بسیار بالا خواهد بود. بنابراین بهتر است که کارهای طولانی مدت خود را به فعالیتهای روزانه تقسیم کنیم و در ابتدای هر صبح تصمیم کبری بگیریم که آن روز بخشی از آن را انجام دهیم!
برنامه ریزی روزانه به شما گامهای کاربردی را نشان میدهد
تصور کنید شما تصمیم گرفتهاید با خودروی شخصی به یک مسافرت طولانی بروید. ترجیح میدهید که اول صبح بدون برنامه بروید و با خودتان بگویید هرچه پیش آمد خوش آمد یا اینکه برنامهی دقیقی برای هر روز خود دارید؟ واقعیت این است که اغلب افراد نه خیلی بیبرنامه هستند و نه صد درصد مقید به برنامهی از پیش تعیین شده. بیشتر آنها میدانند که در پایان روز باید در چه شهری باشند و احتمالا هتل و محل اقامت خود را هم برای آن روز پیشبینی کردهاند. با اینحال، برنامهی صددرصد پیشبینی شدهای هم ندارند که باعث استرس هر لحظهی آنها شود.
شما ممکن است اهداف بسیار بزرگی را در ذهن داشته باشید، اما بدون وجود برنامهای که گامهای رسیدن به این اهداف را نشان دهد، احتمال رسیدن به اهدافتان خیلی کم است. زمانیکه شما لیستی از گامهای کاربردی برای رسیدن به اهدافتان داشته باشید، انجام یک کار یا بیشتر در طی هر روز یا هر هفته باعث میشود شما هرچه بیشتر به اهدافتان نزدیک شوید و در نهایت به آنها دست یابید. لازم نیست که این لیست خیلی دقیق باشد، همین که راه را به شما نشان دهد کافی است!
نحوهی نگارش برنامه ریزی مناسب روزانه
نوشتن برنامه ریزی ضروری است؛ اما تازه داستان از نوشتن شروع میشود! این که چه طور نقشههای ذهن را با زمانی که در اختیار داریم تطبیق دهیم و روی کاغذ بیاوریم، این که چه طور کارها را به تناسب اهمیت و ارتباطی که با یکدیگر دارند طوری در برنامه قرار دهیم که بیشتر در زمان صرفهجویی کرده باشیم و این که چه طور این برنامهها را تا رسیدن به موفقیت روی کاغذ توسعه دهیم مهم است.
گام اول: برنامهریزی در محیطی آرام و بدون مزاحمت
اولین قدم برای این که یک برنامهریزی با موفقیت انجام شود فکرکردن بهآن و نگارش آن روی کاغذ در محیطی کاملا آرام بدون هر گونه عامل مزاحم است. گوشهای از محل کار یا اتاقتان را برای برنامهریزی انتخاب کنید و آن را بهعنوان اتاق فکر خود بشناسید. حال باید تمام فکرتان را جمع و جور کنید و سعی داشته باشید با تمرکز پیش بروید.
گام دوم: ارتباطتان را با دنیای اطراف قطع کنید
دنیای اطراف یعنی تلویزیون، گوشی موبایل، شبکههای اجتماعی و ارتباط با هر فردی که در اطراف شما است. برای یک برنامهریزی موثر گام دوم قطع کردن ارتباط با اطرافیان برای لحظاتی کوتاه وتمرکزکردن روی مسائل مختلف است.
گام سوم: شکافهای زمانی را در برنامه ریزی کشف کنید
اگرچه برنامهریزی برای کل روز است اما بسیاری از اهداف فراموششدهی ما قربانی لحظاتی شدهاند که به بطالت و بیهودگی گذشتند و در واقع سوخت شدند. همواره زمانی چندساعته در طول روز وجود دارند که ما آنها را شکافی زمانی در برنامهریزی حرفهای تلقی میکنیم. اگرچه در شکاف زمانی فعالیت خاصی انجام نمیشود اما هرگز تصور نکنید که این اوقات سوخته و ازدسترفته هستند.
شکافهای زمانی موقعیت مناسبی هستند تا بسیاری از اهدافی را که تقریبا از عملی کردن آنها منصرف شدهاید دوباره به یاد آورید و برای رسیدن به آنها تلاش کنید. مثلا اگر ساعاتی در طول روز هستند که اگرچه تقریبا از کار فارغ هستید به دلیل فاصلهی زیاد از منزل نمیتوانید محل کار را ترک کنید؛ بنابراین میتوانید از این ساعات برای یک پیادهروی ملایم در اطراف محل کار استفاده کنید تا برنامهریزی فراموششدهی شما بابت کاهش وزن دوباره عملی شود.
گام چهارم: روی اهداف برنامه ریزی کنید؛ نه روی زمان!
بسیاری از کارشناسان معتقد هستند که برنامهریزی بر اساس زمانی که در اختیار داریم با توجه به مشغلههای احتمالی در روز تقریبا محال است. به زبان دیگر، هر قدر که برای انجام هر کار بازهی زمانی خاصی مشخص کنید باز هم ممکن است در ساعاتی از روز نتوانید به برنامهریزی خود عمل کنید. از این رو توصیه میشود بهطورکلی برای انجام هر کار یک حداقل و حداکثر مشخص کنید. مثلا در ساعات ظهر باید حداقل 3 صفحه و حداکثر 10 صفحه از یک گزارش، کتاب یا جزوه را مطالعه کنید.
گام پنجم: برای مدیریت بهتر، پروژه را به بخشهای کوچک تقسیم کنید
اگر آواری از کارهای مختلف روی سرتان خراب شده است و حتی فکر کردن به انجام کل آن کارها در یک بازهی زمانی مشخص مثلا یک هفته، یک ماه یا …آزارتان میدهد بهترین راه، تکهتکه کردن بخشهای مختلف برنامه نظیر قطعات یک پازل است! دقیقا مشابه با کاری که نویسندگان انجام میدهند، چون میدانند قرار نیست یک کتاب را یک دفعه تمام کنند!
بنابراین در گام پنجم برنامهریزی باید مهارت تقسیم کار را بر حسب زمان بیاموزید. مثلا اگر قرار است یک مقالهی طولانی را برای یک هفتهی بعد بنویسید و در یک سمینار تخصص ارائه دهید، دقیقا مثل بخشهای مختلف یک سمینار، هر بخش مقاله را در یک موقعیت مناسب نگارش کنید. این تقسیمبندی کمک میکند تا با درج عناوین و تیتر موضوعات مختلف بتوانید سرنخهای بهتری برای انجام ادامهی کار پیدا کنید.
گام ششم: برای هر کار همپوشانیِ زمانی در نظر بگیرید
همهی ما به خوبی میدانیم که اگرچه برنامهریزی در دنیای شلوغ امروز امری ضروری است اما با توجه به وقوع حوادث پیشبینی ناپذیر متعددی که هر روز ممکن است با آنها مواجه شویم تقریبا عمل به برنامهریزیها گاهی محال میشود. بنابراین انجام دو کار در مواقعی که امکان به سرانجام رساندن آنها فراهم است یکی از اصول ضروری در برنامهریزی است. با این روش میتوان در یک زمان مشخص دو یا چند کار را با هم انجام داد و به این روش از همپوشانی زمانی برای هر کار بهره گرفت. مثلا شاید انجام امور روزمرهی منزل درحالیکه مشغول به فکرکردن و ایدهپردازی برای نوشتن یک کتاب، مقاله یا طراحی جدید در کسب وکار خود هستید میتواند مثال سادهای از انجام کارهای همزمان و بهرهمندی از همپوشانی زمانی باشد.
یک هدف بدون برنامه، فقط یک آرزو است
تلویزیون و موبایل قاتل رسیدن به هدف ها هستن
تقسیم کردن کارهای به قسمت های کوچک تر اون کار رو آسون تر نشون میده
تعهد و سماجت به برنامه خیلی مهمه.
برای رسیدن به هدف خیلی مهمه که بدونیم که چه کارهایی رو نباید انجام بدیم. نباید موبایل رو روشن کنیم. نباید در اینستا بچرخیم
من اعتقاد دارم که از تمام پروژههایی که شروع کردم، پروژههایی را که تونستم تکمیل و به اتمام برسونم، اونهایی بودند که جدی گرفتمشون و شروع به ایجاد برنامه و مدیریت زمان کردم.
پیشنهاد میدم کتاب موفقیت: چگونه میتوانیم به اهدافمان برسیم به قلم گرنت هالورسون رو بخونید
هالورسون میگوید نتایج بیش از ۱۰۰۰ مطالعه دربارهی هدفگذاری و موفقیت در سراسر دنیا نشان میدهد اهدافی که دقیقا مشخص کنند که چه کاری باید انجام شود و منجر به موفقیت بزرگتری شوند، نسبت به اهدافی که مبهم هستند یا اهداف کوچک و جزئی، با عملکرد بهتری انجام خواهند شد. هنگامی که اهداف به روشنی مشخص باشند صرفنظر از اینکه شما خودتان آن اهداف را برای خود تعیین کرده باشید یا فرد دیگری آن را به شما محول کرده باشد یا کاری را گروهی با معلم، همکار یا رئیستان انجام دهید، احتمال موفقیت در آن نسبت به اهداف گنگ و کوچک بیشتر است.
مفید و تحریک کننده ، شاید یه تکونی به خودمون بدیم
واقعا مطلب عالی بود ممنون لطفا از این نوع مطالب زیاد قرار بدید.
سلام خسته نباشید
کلی چیزهای جدید یاد گرفتم
پیروز و سربلند باشید
سلام. سلامت باشید. ممنونم
اگر میخواهید به هدفی برسید باید عادتهای موردنیاز اون رو در خود ایجاد کنیم. مثلاً اگر میخواهیم کار باغبانی را یاد بگیریم بهتر است، ۳۰ دقیقه در روز را به انجام این کار اختصاص بدیم. اگر هر روز زمان کمی را در مسیر دستیابی به اهداف خود حرکت کنیم، در نهایت به یک عادت تبدیل شده و ما رو به هدف خود میرسونه.
درود بر شما دوست عزیز
باید بهطور منظم برنامه ممون را مرور کنیم تا کارها و فعالیتهایی که براشون برنامه ریزی کردیم بهمون یادآوری بشه. این کار همچنین ما رو در مسیر درست نگه میداره و باعث میشه بیش از اندازه روی کار خاصی توقف نکنیم و مطابق با زمان تخصیص یافته با آن پیش بریم.
درسته. مرسی از پیشنهادتون
من کارهامو در بخش های سی دقیقه ای انجام میدم و اینطوری خسته نمیشم.
احسنت
لیست اهداف و کارهامون خوبه که مدام جلوی چشمامون باشن. اینکار باعث میشه که بهمون یادآوری بشه که بابا یه کاری برای انجام دادن هست. بنابراین پیشنهاد میدم از رایانه، لپتاپ، انواع اپلیکیشنها و… که امکان ثبت و نگهداری برنامهممون را میدن استفاده کنیم. حتی امکان استفاده از یادآور برای کارهای مهم هم اینطوری اکی میشه.
دقیقا. مرسی از پیشنهاد خوبتون
همه افراد میزان انرژیشون در بعدازظهر تا حدی تحلیل میره. بعدازظهر زمان خوبیه برای انجام کارهای عادی و خستهکنندهای که نیاز به فکر کردن ندارن. مثلاً میتوانیم جواب دادن به ایمیلها را در بعدازظهر انجام بدیم.
ممنون از توجهتون خانم افشار عزیز
این را در نظر داشته باشیم که زندگی همیشه به یک منوال پیش نمیره و ممکنه در طول روز اتفاقهایی برای انسان روی بده و نظم زندگی را به هم بزنه. بنابراین خود را برای این رویدادها آماده کنیم و همیشه زمانی را برای قرارهای ناگهانی یا کارهای از پیش تعیین نشده اختصاص بدیم.
ممنون از نظر جامع و کاملتون
برنامه ریزی باعث کاهش اضطراب و فشار روانی می شه
بله دقیقا همینطوره. آفرین
برنامه ریزی، مدیریت زمان را در پی داره
دقیقا همینطوره
موقع مطالعه و کار همیشه از سخت ترین کارم شروع میکنم. کمی سخته اما نتیجه ش عالیه
درود بر شما
اگه به کوچک ترین واحد زمان حساس باشیم، فرصت ها رو از دست نمیدیم. اگه قدر ثانیه ها رو بدونیم دقایق رو از دست نمیدیم. اگه قدر یک هزار تومنی رو بدونیم، هیچ گاه ضررهای چند صدهزار تومانی چند میلیون تومانی نمیکنیم.
دقیقا. احسنت
برنامه ریزی از شب قبل باعث میشه که آمادگی ذهنی بیشتری برای انجام کارها داشته باشیم
ممنون از توجهتون