6 تاثیر مخرب پرخاشگری منفعلانه بر رابطه

0 ۴۸۴

6 تاثیر مخرب پرخاشگری منفعلانه بر رابطه

ممکن است صبح که از خواب بیدار می‌شوید، با رفتار سردی از سمت معشوقه‌تان مواجه شوید و وقتی علت را جویا می‌شوید، با جوابِ: (مشکلی نیست) مواجه شوید.

همۀ ما ممکن است با چنین رفتار و برخوردی مواجه شویم.

پرخاشگری منفعلانه در فرهنگ ما به شکل متعارفی در جریان است، این رفتار در طیف گسترده‌ای انجام می‌شود، از انواع هوشمندانۀ آن (سکوت، کنایه‌زدن، پنهان‌کردن مشکلات در حرف‌های طعنه‌آمیز) تا آشکارتر از آن (بی‌توجهی، استفاده از کلمات توهین‌آمیز و تهمت‌زننده، به بازی گرفتن شخص مقابل و یا خرابکاری‌های عمدی).

پرخاشگری منفعلانه یکی از الگوهای رفتاری‌‎ای است که از کودکی به صورت ناخودآگاهانه، یاد می‌گیریم. به این صورت که اگر یه خردسال یا کودک، در طبیعت اطراف خویش، اجاز‌ه‌ی ابراز نیاز، تصمیم یا احساسات خود را به شکل آزادانه نداشته باشد _ ممکن است به دلیل ترس از مجازات، سوءاستفاده، بی‌توجهی یا از دست دادن علاقه باشد _ این نوع رفتار را از خودش بروز می‌دهد.

پرخاشگری منفعلانه

احتمالاً یکی یا هر دونفر از والدین، مبتلا به خشم منفعلانه هستند. در این بستر، کودک باید یادبگیرد که نباید عصبانیت یا خشم یا نیاز خود را ابراز کند، یا به خواستۀ والدینش جواب منفی بدهد. او مجبور است تا احساسات حقیقی خود را سرکوب کند. وگرنه عداوت و قیض عاید این فرد می‌شود.

متاسفانه این احساسات سرکوب‌شده از بین نرفته یا از راه‌های ناسالم بروز نمی‌کنند، بلکه به جای آن  در یک رفتار عمدی خشن _ که از قضا هوشمندانه نیز هست _ خودش را نشان می‌دهد. اگرچه این احساسات در بزرگ‌سالی به ندرت بروز میکنند اما به هرحال کنترل وضعیت و واکنش فرد را در دست دارند. بزرگ‌سالان از این نوع رفتار برای بازی دادن فرد مقابل‌شان استفاده می‌کنند.

مشاهده مقاله  هر آن چه درباره اهمیت زمان و اهمیت واقعی آن که تا کنون نمی‌دانستید! (2)

این خصومت عمدی که بین دو نفر اتفاق می افتد یا رفتارهای سمی‌ای که از پرخاشگری منفعلانه نشأت می‌گیرند، مکانیزمی دفاعی است که به تدریج رابطه را به زوال می‌کشاند. اینجا، شش راهی که ممکن است رابطه به نابودی بیانجامد را به شما ارائه می‌کنم:

  1. صمیمیت کمتر

پرخاشگری منفعلانه به خودیِ خود باعث می‌شود که فرد میل به فاصله‌گرفتن از افراد دیگر بکند. این دسته اشخاص از رابطه‌های گرم و صمیمی محروم هستند. همچنین این یک پدیده‌ی دو سویه است، چرا که آن افراد عادی هم از داشتن رابطه با چنین افرادی بی‌زار هستند.

  1. فقدان اعتماد

به دلیل این‌که  افراد مبتلا به پرخاشگری منفعلانه، رفتار های خود را عمداً، مبهم و غیرمستقیم بروز می‌دهند، آدم های اطراف‌شان سخت‌تر به آن ها اعتماد می‌کنند، حتی گاهی وقت‌ها از صحت کارشان مطمئن نیستند.

  1. نابرابری

این نیرویی که پشت پرخاشگری منفعلانه قرار گرفته، با حمایت خود اجازه‌ی کنترل بقیه و بازی دادن آن‌هارا در صدد رفع نیازهای مختلف‌شان به فرد می‌دهد. متاسفانه این رفتار شامل تنزل وضعیت دیگری و بالا بردنِ خود می‌شود.

  1. مقصردانستن

پرخاشگری منفعلانه سبب می‌شود که فرد مسئولیت هیچ‌کار اشتباهی را به عهده نگیرد و به‌جای آن، همه چیز را به گردن معشوقه خود بندازد و هیچ‌راهی را برای رفع نیازهای او باز نگذارد.

پرخاشگری منفعلانه

  1. جدل‌های مکرر

پرخاشگری منفعلانه همیشه دفاع از خود را به بقیه انعکاس می‌دهد، که این پدیده سبب دعواهای مکرر در رابطه می‌شود. به‌علاوه، به ندرت پیش می‌آید که این نزاع‌ها خاتمه پیدا کرده یا حل‌وفصل شوند، چرا که همان‌طور که گفتیم، فردی با این نوع عصبانیت قادر به تایید مسئولیت‌های خویش نیست.

  1. منفی گرایی

معمولاً فردی با این نوع از رفتار، به‌طور افراطی‌ای منفی گرایی دارد، یعنی با انتقاد‌ها و شکایت‌های متعدد از افراد به استقبال‌شان می‌رود، که سبب ایجاد فضایی سمی و خالی از حمایت و تحرک و شادی می‌شود. این پدیده سبب واردشدن آسیبِ سنگینی به کودک است.

مشاهده مقاله  اهمیت خودآگاهی در موفقیت رهبران و مدیران

و نهایتاً باید گفت که هیچ فرقی بین افرادی با این ریشۀ رفتاری و کسانی که فقط سعی می‌کنند نیازهای خود را رفع کنند وجود ندارد. این رفتار آنان اگرچه برای خودشان و دیگران عذاب‌آور است، اما از پایۀ عشق و تایید انگیزه می‌گیرد.

اگر با دانستن این ویژگی پی بردید که خودتان یا معشوقه‌تان مبتلا به این الگوی رفتاری هستید، پس با دل‌سوزی با افرادی که دخیل هستند رفتار کنید و به سمت یافتن و تغییر این نوع رفتار ها قدم بردارید.

برای مشاوره خانواده و مشاوره ازدواج با دانشگاه زندگی همراه شوید.

[تعداد: 0    میانگین: 0/5]

نظر خود را بنویسید

Your email address will not be published.